«Оқушылардың денсаулығын басқару» » Государственное коммунальное предприятие на праве хозяйсвенного ведения «Школа - гимназия №153 имени. А.Розыбакиева» Управления образования г. Алматы
Телефон приемного:
+7(727) 230-97-61
Телефон бухгалтерия:
+7(727) 230-98-70
eOtinish.kz
Версия
для слабовидящих
16
январь
2024

«Оқушылардың денсаулығын басқару»

Бала денсаулығын, оның дене және ақыл-ой дамуын  анықтайтын бағыттардың бірі-өскелең ұрпақты сапалы тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады. Дұрыс ұйымдастырылған тамақтандыру оқушылардың денсаулығын сақтауға көмектесетіні сөзсіз. Осы бағытта Алматы қаласы Білім басқармасы мектепте тамақтануды  ұйымдастырудың  жаңа моделін қалыптастыру үшін  Қазақ тамақтану Академиясы және Ұлттық салауатты  тамақтану  орталығымен  бірлесіп «Оқушылардың  денсаулығын басқару» пилоттық жобасын әзірледі. Жобаның негізгі мақсаты:  оқушылар арасында  созылмалы аурулардың  пайда болуының алдын алудың ғылыми негізделген  тәсілдерін , тамақтану мен өмір салтын  өзгерту  арқылы  созылмалы ауруларды басқару принциптерін , тамақтану әдеттері  мен өмір салтын  өзгертуге  ықпал  ететін оқушылар үшін  қолайлы орта құру.
     Аталған Жобаны жүзеге асыру үшін Басқарманың  «Алматы сервистік қызмет  көрсету колледжі»  және   «Ұлттық  салауатты  тамақтану  орталығы» республикалық  қоғамдық  бірлестігі  балалардың  тамақтануының нормалары  мен диетасын қайта қарау  аясында білім беру  ұйымдары оқушыларының  тамақтануын ұйымдастыруға  жаңа көзқарас  дамыту бойынша шарт жасасты. Жобаға Алматы қаласынан қатысатын  мектептер қатарына  А.Розыбақиев атындағы  № 153  мектеп-гимназиясы да кірді.  Мектеп оқушыларына   жобаның  барлық іс-шараларына қатысу және  осы жобаға қосымша арнайы ашытылған  сүт өнімдері  ұсынылды. Жоба  алты ай  көлемінде , яғни  өткен жылдың 1-ші қарашасынан   бастап 2024 жылдың  мамыр айының соңына дейін іске  асырылады .
      Жобаның аясында мектеп-гимназияда іс-шаралар жоспары дайындалып, ұйымдастырушылар өз ісін  бастап кетті. Мектепте түзілген кесте бойынша  қаңтардың он бірі «Ұлттық  салауатты  тамақтану  орталығы» республикалық  қоғамдық  бірлестігі баяндамашылары тарапынан  дұрыс тамақтану бойынша ата-аналарға семинар өткізілсе,  қаңтардың он екісі оқушылармен «Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі» тақырыбының аясында 8-сыныптарға  «Фасфуд тағамдарының  денсаулыққа зияны», 9-сыныптарға «Газды және энергетикалық сұсындарының зияны», 5- сыныптарға « Джанк фуд. Денсаулыққа әсері»,  6-7- сыныптарға  «Ұлттық азық -түліктің  пайдасы» атты  тақырыптарда әңгімелесу  сабақтары жүргізілді. Сонымен қатар ата аналар да, оқушылар да  ұсынылған сүт өнімдерінен дәм тартты. Жақын арада бұл өнімдер оқушылардың сүйікті тағамдарына айналатынына сенім мол. Жоба жұмыстары ары қарай  оңтайлы жалғастырылып,нәтижелі екенін дәлелдейді деген ойдамыз.


      Одним из направлений, определяющих здоровье ребенка, его физическое и умственное развитие, является организация качественного питания подрастающего поколения. Правильно организованное питание, несомненно, поможет сохранить здоровье учащихся. В этом направлении Управлением образования города Алматы совместно с Казахской академией питания и Национальным центром здорового питания разработан пилотный проект «Управление здоровьем учащихся» для формирования новой модели организации школьного питания. Основная цель проекта: Создание благоприятной среды для учащихся , способствующей научно обоснованным подходам к предотвращению возникновения хронических заболеваний среди учащихся , принципам управления хроническими заболеваниями путем изменения питания и образа жизни, изменению пищевых привычек. 
      Для реализации данного проекта управлением «Алматинский колледж сервисного обслуживания» и республиканское общественное объединение «Национальный центр здорового питания " заключили договор по развитию нового подхода к организации питания учащихся организаций образования в рамках пересмотра норм и рациона питания детей. В число школ, участвующих в проекте, вошла школа-гимназия № 153 имени А. Розыбакиева. Школьникам было предложено участие во всех мероприятиях проекта и дополнительно к этому проекту специальные кисломолочные продукты. Проект будет реализован в течение шести месяцев , то есть с 1 ноября  прошлого года до конца мая 2024 года .
      В рамках проекта в школе-гимназии был подготовлен план мероприятий, и организаторы начали свое дело. По графику, сформированному в школе, 11- января со стороны докладчиков республиканского общественного объединения "Национальный центр здорового питания" проведен семинар для родителей по здоровому питанию, 12- января с учащимися в рамках темы "Здоровое питание-залог здоровья" для 8-х классов "Вред питания Фасфуд", для 9-х классов «Вред газовых и энергетических продуктов», Для 5 классов « Янк фуд. Влияние на здоровье», в 6-7 классах проведены беседы на темы «Польза национального питания". Кроме того, как родители, так и школьники попробовали предложенные молочные продукты. Есть большая уверенность, что в скором времени эти продукты станут любимыми блюдами школьников. Мы надеемся,что проектная работа будет продолжена оптимально и окажется результативной.

     Бала саламәтлигини, униң жисманий вә әқил-ойиниң риважлинишини ениқлайдиған  йөнилишләрниң бири - яш әвлатниң сүпәтлик тамақлинишини уюштуруш болуп һесаплиниду. Дурус тамақлиниш  оқуғучиларниң саламәтлигини  сақлашқа ярдәм қилидиғини сөзсиз. Мошу йөнилиштә Алмута шәһири Билим  башқармиси  мәктәптә тамақлинишни уюштурушниң йеңи моделини  шәкилләндүрүш үчүн Қазақ тамақлиниш Академияси  вә Миллий  сағлам тамақландуруш мәркизи билән бирлишип, «Оқуғучиларниң саламәтлигини башқуруш» пилотлуқ лайиһәсини  тәйярлиди. Лайиһәниң асасий мәхсити: оқуғучилар арисида узаққа созулидиған ағриқларниң пәйда болушиниң алдини елишниң илмий асасланған  усуллирини, тамақлиниш вә һаят тәрзини өзгәртиш арқилиқ узаққа созулидиған ағриқларни башқуруш принциплирини, тамақлиниш адәтлири билән һаят тәрзини өзгәртишкә тәсир  қилидиған  оқуғучилар үчүн қолайлиқ муһит ясаштин ибарәт. Мәзкүр лайиһәни әмәлгә ашуруш үчүн Билим башқармисиниң «Алмута сервислиқ хизмәт көрситиш колледжи» вә «Миллий сағлам тамақлиниш мәркизи»  жумһурийәт миқиясида  балиларниң тамақлиниш нормилири билән диетисини қайта қараш даирисидә  билим бериш тәшкилатлири оқуғучиларниң тамақлинишини уюштурушта йеңи көзқарашни риважландуруш бойичә шәртнамә түзүшти.  Лайиһәгә Алмута шәһиридин  қатнишидиған  мәктәпләр қатарида   А.Розибақиев намидики   № 153  мәктәп-гимназиясиму кирди.  Мәктәп оқуғучилириға мәзкүр лайиһәниң барлиқ  иш-чарилириға қатнишиш тәвсийә қилинди  вә мошу лайиһәгә қошумчә  оқуғучиларға мәхсус ечитилған сүт  мәһсулатлири  тәклип қилинди. Лайиһә алтә ай давамида, йәни өткән жилниң биринчи ноябридин башлап  2024-жилниң май ейиниң ахириғичә әмәлгә ашурулиду.
       Лайиһә даирисидә мәктәп-гимназиядә һәрхил  иш –чариләр режиси тәйярлинип, тәшкилатчилар өз ишини башлап кәтти. Мәктәптә түзүлгән кәштә бойичә январьниң он бири  «Миллий  сағлам тамақландуруш мәркизи»  жумһурийәтлик жәмийәтлик бирләшмисиниң  натиқлири  тәрипидин дурус тамақлиниш бойичә ата-аниларға семинар өткүзүлсә, январь ейиниң он иккиси  оқуғучилар билән «Дурус тамақлиниш – саламәтлик кепили»  мавзусиниң даирисидә  8-синипларға  «Фасфуд таамлириниң саламәтликкә зийини», 9-синипларға «Газлиқ вә энергетикилиқ уссулуқларниң зийини», 5- синипларға «Джанк фуд. Саламәтликкә тәсири»,  6-7- синипларға «Миллий озуқ-түлүкниң пайдиси» намлиқ мавзуларда сөһбәтлишиш дәрислири вә лекцияләр жүргүзүлди. Шуниң билән қатар ата-аниларму, оқуғучиларму тәклип қилинған сүт мәһсулатлиридин дәм тартти. Йеқин арида бу мәһсулатлар оқуғучиларниң сөйүмлүк таамлириға айлинишиға ишәнчимиз камил. Лайиһә ишлири давамлаштурулуп, ижабий нәтижә бериду дәп ишинимиз.

      One of the areas that determines a child’s health, his physical and mental development is the organization of high-quality nutrition for the younger generation. Properly organized nutrition will undoubtedly help keep students healthy. In this direction, the Department of Education of the city of Almaty, together with the Kazakh Academy of Nutrition and the National Center for Healthy Nutrition, has developed a pilot project “Student Health Management” to form a new model for organizing school meals. The main goal of the project: Creating a favorable environment for students that promotes evidence-based approaches to preventing the occurrence of chronic diseases among students, the principles of managing chronic diseases through changes in nutrition and lifestyle, changing eating habits and lifestyle
     To implement this project, the management of the “Almaty College of Service” and the republican public association “National Center for Healthy Nutrition” entered into an agreement on the development of a new approach to the organization of nutrition for students of educational organizations as part of the revision of the norms and diet of children. The number of schools participating in the project is entered the gymnasium school No. 153 named after A. Rozybakiev. Schoolchildren were offered participation in all project activities and, in addition to this project, special fermented milk products. The project will be implemented within six months, that is, from November 1 last year until the end of May 2024.
        As part of the project, an action plan was prepared at the school-gymnasium, and the organizers began their work. According to the schedule formed at the school, on January 11, speakers from the republican public association "National Center for Healthy Nutrition" held a seminar for parents on healthy eating, on January 12 with students under the topic "Healthy eating is the key to health" for 8th graders “Harms of fast food”, for 9th grades “Harmors of gas and energy products”, For 5th grades “Yank food. Impact on health”, in grades 6-7, discussions were held on the topic “The Benefits of National Nutrition”. In addition, both parents and schoolchildren tried the proposed dairy products. There is great confidence that soon these products will become the favorite dishes of schoolchildren. We We hope that the project work will continue optimally and prove fruitful.


Осы беттің QR-коды:
QR-код этой страницы: